Παρασκευή 15 Μαΐου 2009


ΚΙΤΡΙΝΗ ΑΠΟΘΗΚΗ
ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ ΜΟΥ στα βουνά
και τα βουνά σηκώνουν οι λαοί στον ώμο τους
και πάνω τους η μνήμη καίει
άκαυτη βάτος

Οδυσσέας Ελύτης


Αυτές τις μέρες ο Δήμος Βόλου παραχώρησε το ιστορικό κτίριο της Κίτρινης Αποθήκης, που του ανήκε, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συγκεκριμένα στην Εταιρία Ανάπτυξης, Έρευνας και Τεχνολογίας. Ο χώρος δηλαδή θα αποκτήσει πανεπιστημιακή χρήση και θα στεγάσει τα Ιστορικά Αρχεία της πόλης του Βόλου, τα οποία βεβαίως και πρέπει κάπου να στεγαστούν και να αναδειχθούν, αλλά όχι σ’ αυτό το χώρο με την ιδιαίτερα συναισθηματική φόρτιση για τους πολίτες του Βόλου που δεν έχουν απεμπολήσει τις μνήμες τους.

Θεωρούμε ότι στον ιστορικό αυτό χώρο, όπου φυλακίστηκαν και βασανίστηκαν εκατοντάδες αντιφασίστες συμπολίτες μας που αγωνίστηκαν για ελεύθερη και δημοκρατική πατρίδα, και μάλιστα αρκετοί βρίσκονται ακόμη στη ζωή, στο χώρο απ’ όπου καθημερινά οδηγούνταν για εκτέλεση οι βολιώτες αγωνιστές στο Καζανάκι, αρμόζει μια και μοναδική χρήση: να παραμείνει ως χώρος ιστορικής μνήμης για την πόλη μας, να αποτελέσει Μνημείο και Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης του λαού μας και όχι να μετατραπεί σε άοσμο και άχρωμο, «αξιοποιημένο» με μπαρ και καφετέριες, κτίριο.

Αυτό αποτελεί ντροπή για την πόλη μας και βέβαια η ευθύνη βαραίνει τις παρατάξεις των κ. Βούλγαρη και Μήτρου. Φαίνεται πως μερικοί δεν θέλουν να παραμένουν ζωντανές οι μνήμες των αγώνων που δόθηκαν από τους πατεράδες μας για τη δημοκρατία και την προκοπή σ’ αυτή την πόλη.
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ 13/5/09

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δεν νομίζω ότι υπάρχει "Εταιρία Ανάπτυξης, Έρευνας και Τεχνολογίας". Μήπως κάνατε λάθος;

Και να υπήρχε δηλαδή θα έπρεπε να ήταν "Εταιρεία" και ΟΧΙ "Εταιρία".
Συγνώμη για την λεπτολογία αλλά ο συγχωρεμένος ο παππούλης μου μου ζήτησε να την προσέχω την γλώσσα μας.