Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009





ΤΟ «ΚΛΑΔΕΜΑ» ΤΩΝ ΔΕΝΤΡΩΝ ΣΤΗ ΠΟΛΗ ΜΑΣ
Τις τελευταίες μέρες εξελίσσεται επιχείρηση «κλαδέματος» των δέντρων που βρίσκονται στα πεζοδρόμια της πόλης μας. Μετά τον εξαφανισμό των μεγάλων δέντρων από το προαύλιο των Δικαστηρίων πριν λίγες μέρες, σειρά πήραν οι δεντροστοιχίες της οδού Πολυμέρη. Είναι αξιοπρόσεκτο ότι το κόψιμο γίνεται κυρίως τις Κυριακές που πολύς κόσμος λείπει και οι εργολάβοι ανενόχλητοι πετσοκόβουν ό,τι δέντρο έχει απομείνει.
Την περασμένη Κυριακή (15/11) πηγαίνοντας να αγοράσω εφημερίδα έπεσα πάνω σε μια τέτοια επιχείρηση . Ένας εργολάβος με πέντε αλβανούς εργάτες προέβαινε σε αυστηρό κλάδεμα όλης της δεντροστοιχίας από Περραιβού μέχρι Νοσοκομείο επί της οδού Πολυμέρη. «Είμαι σταλμένος από τη ΔΕΗ και κόβω όσα κλαδιά πέφτουν πάνω στα καλώδια» μου είπε, όταν τον ρώτησα γιατί κόβει τα δέντρα. Του αντέτεινα ότι αυτό που κάνει δεν είναι κλάδεμα αλλά τρόπος για να εξαφανίσει τα δέντρα και δεν είναι δυνατόν η ΔΕΗ να του έδωσε τέτοια εντολή. Με καθησύχασε όμως λέγοντας ότι είναι δασολόγος και έχει και αυτός ευαισθησία για τα δέντρα και άλλη φορά δεν θα τα κόβει τόσο πολύ, αλλά μόνο όσα κλαδιά ενοχλούν. Την επόμενη μέρα διασχίζοντας την οδό Πολυμέρη τα δέντρα είχαν κοπεί για τα καλά. Μ΄ έπιασε μια στεναχώρια αλλά σκέφτηκα τι μπορούσα να κάνω….
Αυτή την Κυριακή (22/11) το πρωί ξεκίνησα να πάω πάλι να αγοράσω εφημερίδα. Προχωρώντας όμως διαπίστωσα ότι δεν μπορούσα να βγω από τον κάθετο δρόμο όπου μένω προς στην οδό Πολυμέρη ούτε με το αυτοκίνητό μου, ούτε με τα πόδια. Ένας τεράστιος σωρός από φυλλωσιές και κούτσουρα μου έκλεινε την πρόσβαση στην οδό Πολυμέρη. Το θέαμα που έβλεπα ήταν τραγικό. Το μεγάλο δέντρο μπροστά από το σπίτι μου είχε κατακρεουργηθεί και στη θέση του βρισκόταν ένα όρθιο κούτσουρο με τρείς κομμένους κορμούς που «ικέτευαν», σαν γιγάντια μπράτσα προς τον ουρανό. Είχαν μαζευτεί γείτονες και διαμαρτύρονταν. Μου είπαν ότι τηλεφώνησαν στη ΔΕΗ να έρθει να ανοίξει το δρόμο. Πράγματι σε λίγο κατέφθασαν δύο αγροτικά με τον ίδιο εργολάβο και τους πέντε εργάτες και άνοιξαν τον αποκλεισμένο δρόμο. Σε ερώτησή μου γιατί έκοψε αυτό το ωραίο και μεγάλο δέντρο, νομίζω ήταν φτελιά, αφού μοναχά ένα καλώδιο της ΔΕΗ περνούσε από εκεί, μου απάντησε ότι αν το κλάδευε από την μία πλευρά το δέντρο θα έπεφτε από μόνο του και για το λόγο αυτό το έκοψε ολοσχερώς. Τον ρώτησα , επειδή μου είπε ότι είναι τρικαλινός, αν στα Τρίκαλα κλαδεύουν τα δέντρα κατ΄ αυτόν τον τρόπο , ή αν ως δασολόγος έμαθε αυτόν τον τρόπο στο Πανεπιστήμιο. Απάντηση δεν πήρα , μόνο αστήριχτες δικαιολογίες. Του ζήτησα τα στοιχεία του γιατί σκέφτηκα να καταθέσω μήνυση εναντίον του αλλά και κατά παντός υπευθύνου. Μου τα έδωσε και μου είπε : «Κάνε μήνυση στη ΔΕΗ φίλε. Εγώ δουλειά κάνω». Μάλλον και με τα δικαστήρια δεν βγαίνει τίποτα σκέφτηκα και θυμήθηκα με τρόμο προσωπική μου υπόθεση που εκκρεμεί στα Δικαστήρια πάνω από επτά χρόνια.
Ενώ λοιπόν σε αυτή την πόλη, κανένα μέτρο δεν παίρνεται για να βελτιωθεί η ζωή μας, εργολάβοι με παχυλές αμοιβές κατακόβουν τα λίγα δέντρα που είναι φυτεμένα στους δρόμους από προηγούμενες γενιές. Μέσα στο καταχείμωνο μουριές, φτελιές, νεραντζιές, λιγούστρα, πλάτανοι κ.λπ. «καθαρίζονται» απομένοντας κούτσουρα. «Καθαρίζουν» πρώτα εμάς και κατόπιν τα δύστυχα δέντρα. Πόλη με κουτσουρεμένα δέντρα και χωρίς πράσινο γίνεται τόπος θανάτου. Τα φυλλώματα των δέντρων δίνουν οξυγόνο και καταναλώνουν διοξείδιο του άνθρακα. Κατακρατούν τη μόλυνση και τα καυσαέρια. Κάνουν πιο ήπιο το κλίμα και μας δίνουν την αίσθηση της ευτυχίας και της ηρεμίας.
Χρειάζεται να αγωνιστούμε με κάθε τρόπο στις γειτονιές, στις πλατείες, σε κάθε χώρο να διατηρηθεί και να αυξηθεί το πράσινο. Τα δέντρα είναι πηγή ζωής. Οι πλατείες δεν είναι οικόπεδα κανενός για να πωλούνται σε ιδιώτες (αυτό, εκτός των άλλων, και το σύνταγμα παραβιάζει και παράνομο είναι).
Η πόλη μας νοσεί. Ας την προστατεύσουμε πριν να είναι αργά.
Γιάννης Αντωνιάδης
Μέλος της δημοτικής κίνησης «Παρέμβαση Πολιτών»
Υ.Γ. Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε θέματα περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, σας στέλνω φωτογραφίες με την σκέψη «μια φωτογραφία χίλιες λέξεις», για να τις αξιοποιήσετε όπως εσείς νομίζετε.

Βόλος 22 Νοεμβρίου 2009

1 σχόλιο:

Αχιλλέας Γ. είπε...

Το ασκοπο κλαδεμα σκοτωνει τα δενδρα και δεν ειναι το ίδιο το να κλαδευεις Μουρια ή Πλάτανο.
Εχετε δίκιο που διαμαρτυρεστε.