Τρίτη 18 Μαΐου 2010



Όχι στο σχέδιο «Καλλικράτης»
Συμπολίτες

Σε μία περίοδο που κλιμακώνεται μία ολομέτωπη επίθεση στους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους, τη νεολαία και σε όλο το λαό από  κυβέρνηση – ΔΝΤ-  ΕΕ, προωθείται, με γοργά βήματα, η λεγόμενη «διοικητική μεταρρύθμιση» της χώρας.
Μειώσεις μισθών και συντάξεων αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, φορολογική επιδρομή με άμεσους και έμμεσους φόρους, προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, αστυνομική βία και τρομοκρατία απέναντι σε όσους αντιστέκονται. Αυτή είναι, σήμερα, η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που βρίσκει , την συναίνεση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προωθείται και η «μεταρρύθμιση» της διοικητικής διάρθρωσης της χώρας με το «σχέδιο Καλλικράτης» που θα υλοποιήσει την «εξοικονόμηση πόρων» μέσα από τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων, την  παράδοση στο ιδιωτικό κεφάλαιο κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η παιδεία.

Γιατί είμαστε ενάντια στον Καλλικράτη

·       Οι λίγοι και μεγάλοι Δήμοι που προβλέπει το νέο σχέδιο και η δημιουργία τεράστιων Περιφερειών αφαιρούν κάθε νόημα από τον όρο «τοπική αυτοδιοίκηση». Η νέα διοικητική δομή θα είναι ένα παράρτημα της κεντρικής εξουσίας, εντελώς αποξενωμένη από το λαό.
·       Για την υλοποίηση του «Καλλικράτη» η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα σε απολύσεις 35.000 εργαζομένων που «περισσεύουν» και θα θέσει σε καθεστώς επισφάλειας τους υπόλοιπους.
·       Οι Δήμοι και οι Νομαρχίες ενδιάμεσοι, ήδη, θεσμοί και φορείς της κεντρικής αντιλαϊκής πολιτικής, υπεύθυνοι σε πολλές περιπτώσεις για τη μεταφορά της και την εφαρμογή της απέναντι στο λαό. Το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας (ελαστικοποίηση) έχει εφαρμοσθεί από τους Δήμους και τις Νομαρχίες . Παράδοση των ελεύθερων χώρων στο κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ και εμπορευματοποίηση κάθε κοινωνικής και πολιτιστικής δραστηριότητας των πολιτών( Δήμος επιχείρηση- πολίτης πελάτης.)
·       Ο «Καλλικράτης» έχει …στολιστεί με μπόλικη φιλολογία περί αποκέντρωσης των εξουσιών,  η ουσία είναι ότι η κυβέρνηση και το σύστημα επιδιώκουν ένα συνολικά πιο αποτελεσματικό κράτος, για τους ίδιους όμως και όχι για το λαό. Ένα κράτος με περιφερειακά παραρτήματα, στα οποία η εξουσία θα μοιραστεί αποκλειστικά ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ.
·       Οι νέοι λιγότεροι και ισχυρότεροι Δήμοι και οι ακόμα λιγότερες Περιφέρειες συνθέτουν έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό τοπικής εξουσίας, ο οποίος θα μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Οι δημοτικές μπίζνες θα «ανθίσουν»  σε βάρος του πολύπαθου αστικού περιβάλλοντος. Ακόμα περισσότερο τσιμέντο και ακόμα λιγότερο πράσινο και ελεύθεροι χώροι θα συνεχίσουν να είναι οι βασικές κατευθύνσεις.
·       Οι  πόροι της νέας διοικητικής δομής θα έχουν βασική τους «πηγή»τις τσέπες των δημοτών, είτε μέσω των δημοτικών φόρων είτε ακόμα και μέσω του ΦΠΑ. Σε μια περίοδο άγριας επίθεσης στο εισόδημά του, ο λαός θα έχει να αντιμετωπίσει και μια νέα, ακόμα πιο δυσβάσταχτη δημοτική φορομπηξία και νέα χαράτσια στις νέες «υψηλής τεχνολογίας» συναλλαγές του με το δημόσιο.
  Παρέμβαση    Πολιτών       Βόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: