Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου 2010

ΟΤΑΝ ΧΤΕΣΙΝΟΙ ΣΥΝΤΡΟΦΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ...ΚΑΙ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝ

 Σε κάθε εποχή, οι «πρόθυμοι»  δεν λείπουν !

Την εποχή της άγριας λιτότητας, της φτώχειας και της ανεργίας, που έχουν επιβάλλει στην πλειοψηφία της εργαζόμενης κοινωνίας η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τις επιταγές ΔΝΤ-ΕΕ, για κάποιους έχει μεγαλύτερη σημασία η «συμφωνία» για την ενεργειακή διαχείριση, η «κομποστοποίηση» των απορριμμάτων  και άλλα ανάλογα. Έτσι το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων ανακοίνωσε την στήριξή του στον υποψήφιο, για το δήμο Βόλου, που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ , γνωστοποιώντας στους πολίτες ότι υπήρξε «προγραμματική συμφωνία» πάνω στα ζητήματα του περιβάλλοντος.
Από το σύνθημα « η κοινωνία της μόλυνσης δεν καθαρίζεται αλλά ανατρέπεται» μέχρι την σημερινή «προθυμία» για ανάληψη διαχειριστικών ευθυνών , στα πλαίσια του συστήματος, έχει κυλήσει πολύς χρόνος μεταλλάξεων, προς συστημική κατεύθυνση, για κάποιους από τους εκπροσώπους και κυρίως της πολιτικής αντίληψης του χώρου αυτού.
Σήμερα όμως και ιδιαίτερα στον «Καλλικράτειο» δήμο Βόλου είναι πρόκληση να λες ότι βρήκες «προγραμματική συμφωνία» με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος. Το ΠΑΣΟΚ τόσο σαν κυβέρνηση όσο και σαν τοπική εξουσία στο δήμο Βόλου είναι υπεύθυνο για περιβαλλοντικά εγκλήματα και παραλείψεις έχοντας πάντα σαν βασικό του στόχο την προώθηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Που βρήκαν λοιπόν την «προγραμματική συμφωνία» οι εκπρόσωποι του κόμματος των Οικολόγων Πράσινων ; Εκτός και αν εννοούν ότι θα ενταχθούν στην πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» που πλασάρει το ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο ( και ο Ομπάμα για αυτό μιλάει) σαν μία νέα προσπάθεια της καπιταλιστικής οικονομίας να βγει από την κρίση της σε βάρος των δικαιωμάτων και καταχτήσεων της μεγάλης εργαζόμενης πλειοψηφίας και του ίδιου του περιβάλλοντος, το οποίο αποτελεί για το κεφάλαιο αναλώσιμη πρώτη ύλη για τις μπίζνες του.
Στην σημερινή περίοδο, της εφαρμογής του αντεργατικού-αντιλαϊκού Μνημονίου που οδηγεί την πλειοψηφία της κοινωνίας σε έναν βάρβαρο εργασιακό Μεσαίωνα, την περίοδο που ο «Καλλικράτης» καταργεί και τα τελευταία ψήγματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φέρνοντας φόρους , απολύσεις, και ιδιωτικοποιήσεις, την περίοδο που κάθε ελεύθερος χώρος στην πόλη κινδυνεύει με ξεπούλημα, την περίοδο που ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε δηλητηριάζονται από την ακόρεστη τάση για κέρδη, είναι αναγκαία η οργάνωση και η αντίσταση των πολιτών για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στη ζωή.
Αυτή την κατεύθυνση ακολουθεί η Παρέμβαση Πολιτών πέντε χρόνια τώρα έχοντας μία πλούσια εμπειρία αγώνων και προσπαθειών σύνδεσης με τον κόσμο στις γειτονιές.
Σε αυτή την πορεία συμμετείχαν και κάποιοι από αυτούς που, σήμερα, αποτελούν το κόμμα των Οικολόγων  Πράσινων και γυρίζουν την πλάτη στην προηγούμενη πορεία με αιχμές για «παρέμβαση κομμάτων». Τους επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό. Αυτοί λειτουργούν με την πιο παλαιοκομματική αντίληψη των «συνεννοήσεων» και των «συμφωνιών» και μάλιστα με κόμματα της εξουσίας ,έξω και μακριά από τον κόσμο.
Αντίθετα η Παρέμβαση Πολιτών λειτουργεί ανοιχτά, κάθε Δευτέρα στο Στέκι (Ιωλκού 33) και παρά τις πολλές και συχνά αντίθετες απόψεις στο εσωτερικό της, έχοντας πάντα κατά νου την κινηματική της πλευρά διαμορφώνει μία κατεύθυνση που είναι μακριά από την συν-διαχειριστική λογική και την λογική του «σωτήρα», πάντα μαζί με τους «από κάτω» έστω και αν αυτό δεν της δίνει δημοσιότητα και προβολή που κάποιοι φαίνεται ότι την επιζητούν πολύ γιατί έτσι νομίζουν ότι δικαιώνονται.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: