Τρίτη 22 Μαρτίου 2011

Τώρα...ησυχάσαμε!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΤΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Η κυβέρνηση αυτή δεν αρκείται στις κυνικές της επιλογές: θέλει να παρουσιάζει το μαύρο ως άσπρο, ενώ είναι ιδιαίτερα εφευρετική σε πομπώδεις τίτλους και ευφημισμούς: οι ασφαλίτες, π.χ. είναι «προστάτες του πολίτη»!!

Στον πολύπαθο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσμοθετείται, με καθόλου αμελητέο μισθό, η θέση του «συμπαραστάτη του πολίτη». Και μόνο αυτό το γεγονός υπονοεί ότι για να αντέξουμε ό,τι μας περιμένει από την Καλλικράτεια Τοπική Αυτοδιοίκηση θα χρειαζόμαστε συμπαράσταση, παραμυθία, υποστήριξη, παρηγοριά, μια γλυκιά κουβέντα, μια ζεστή αγκαλιά।

Οι Δημοτικές Αρχές έχουν πολλή δουλειά μπροστά τους…Πρέπει να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα την πολιτική του μνημονίου στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Με απολύσεις υπαλλήλων που «περισσεύουν», με περικοπή απολύτως απαραίτητων δαπανών, καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολείων, με θεοποίηση των ΣΔΙΤ και των εργολάβων। Προεξοφλώντας δε την αντίδραση των πολιτών, η κυβέρνηση αποφάσισε να υπάρχει και κάποιος που θα δέχεται τα παράπονα και την οργή τους, αφήνοντας τους τοπικούς άρχοντες ήσυχους στο θεάρεστο έργο τους।

Ας υποθέσουμε ότι ο ρόλος του «συμπαραστάτη του πολίτη» είναι ουσιαστικός: Τότε θα περίμενε κανείς ότι οι υποψήφιοι για την επίμαχη (και καλοπληρωμένη) θέση θα είναι τουλάχιστον πρόσωπα με πολύ καλή γνώση της Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς προηγούμενη εμπλοκή σε κομματικούς μηχανισμούς και εξ αυτού κοινής αποδοχής. Αντίθετα, ο θεσμός αυτός αυτοαναιρείται από το γεγονός και μόνο ότι οι πλειοψηφούσες παρατάξεις διαγκωνίζονται στις προτάσεις και διαθέτουν υπερπροσφορές υποψηφίων, έτσι ώστε η διαδικασία επιλογής να μην καταλήγει σε κανένα αποτέλεσμα, σχεδόν σε όλους τους Δήμους.

Ας μη γελιόμαστε: ο «συμπαραστάτης του πολίτη» ευελπιστείται να είναι ένα πρόσωπο με σαφή πολιτικό ρόλο: στην καλύτερη περίπτωση θα αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος να δίνει κούφιες υποσχέσεις στους πολίτες, απαλλάσσοντας την Δημοτική Αρχή από τον άχαρο αυτό ρόλο। Στη χειρότερη, τα αιτήματα των πολιτών θα συσσωρεύονται στη γραμματέα του (όπως ακριβώς γίνεται σήμερα με τη Γραμματεία του Δήμου)। Έτσι ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Συμβούλιο απαλλάσσονται από το να ασχολούνται με το ενοχλητικότερο τμήμα της πόλης: τους πολίτες! Και ξεμπερδεύουν μια και καλή από τον συλλογικό έλεγχο! Πράγματι, πόσοι από τους Δημοτικούς μας Συμβούλους δεν ονειρεύονται συνεδριάσεις ήρεμες, αποστειρωμένες, χωρίς ενοχλητικούς και ταραξίες;

Συμπολίτες μας,

Η Παρέμβαση Πολιτών απαιτεί από τη Δημοτική Αρχή να καταργήσει στην πράξη τον γελοίο αυτό θεσμό. Απαιτούμε από το Δήμαρχο να είναι ανοιχτός στους πολίτες, απαιτούμε τα Δημοτικά Συμβούλια να είναι κύτταρα άμεσης Δημοκρατίας.

Απαιτούμε να εξυπηρετούν οι υπηρεσίες του Δήμου άμεσα τον πολίτη και τα αιτήματα μας να εκτίθενται άμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, χωρίς την άδεια του κ. συμπαραστάτη.

Συμπολίτες μας,

Η αλληλεγγύη και ο αγώνας και μόνο ο αγώνας θα μας δώσει την δυνατότητα επιβίωσης στην υποβαθμισμένη μας πόλη, στα χειρότερα που έρχονται και υπό την οικονομική λαίλαπα που δημιουργεί καθημερινά στρατιές ανέργων και κλείνει σπίτια και μικρομάγαζα.

Αν ο κ. συμπαραστάτης θέλει πραγματικά να μας συμπαρασταθεί, ας κατέβει μαζί μας στο δρόμο!!

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΒΟΛΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: