Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010







Συμπαράσταση στους 10 διωκόμενους αγωνιστές στα Γιάννινα

Το φθινόπωρο του 2004, η δημοτική αρχή Γιαννίνων αποφασίζει το ξεπούλημα του δημοτικού αναψυκτηρίου-ξενοδοχείου «Ξενία» (σε αλσύλλιο 13 στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης) στον επιχειρηματία Κ. Μήτση, ιδιοκτήτη ξενοδοχείων και εκδότη του δεύτερου «Αδέσμευτου Τύπου» και της «Βραδυνής». Το Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού και ο Δήμος εγκρίνουν την άδεια κατεδάφισης σε χρόνο ρεκόρ.
Οι αντιδράσεις των πολιτών κλιμακώνονται. Σχηματίζεται Επιτροπή Αγώνα και οργανώνονται εκδηλώσεις, πορείες, καταλήψεις. Στις 8 Ιούνη του 2005, η Επιτροπή Αγώνα διοργανώνει συζήτηση στο χώρο του «Ξενία», με επεισοδιακή κατάληξη: συγκρούσεις με την αστυνομία, προκατασκευασμένες μηνύσεις κατά 10 στοχευμένων αγωνιστών, ξύλο, συλλήψεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι συνελήφθη δικηγόρος, ενώ ασκούσε τα καθήκοντά του, καθώς και άτομο με ειδικές ανάγκες!
Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών, που συνεχίζει να αντιστέκεται στην καταστροφή του οικιστικού περιβάλλοντος της πόλης και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, καταγγέλλουν ότι και μετά την επεισοδιακή εκείνη συνέλευση δέχονταν απειλές και παρενοχλήσεις, καθώς και ξυλοδαρμό από τραμπούκο, ο οποίος στις 30 Μαρτίου 2008 έστησε ενέδρα σε αγωνιστή στο κέντρο της πόλης, του επιτέθηκε και του έκοψε μέρος του αριστερού αυτιού του.
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου θα καθίσουν στις 21 Γενάρη 2010 οι δέκα πολίτες των Γιαννίνων κατηγορούμενοι για «διατάραξη κοινής και οικιακής ειρήνης». Μετά από 4,5 χρόνια περίπου το ξενοδοχείο ανεγέρθηκε, επεκτάθηκε και λειτουργεί, με το όνομα «Grand Serai», άσχετα αν υπάρχουν άλυτα πολεοδομικά ζητήματα, αλλά 10 άνθρωποι σέρνονται στα δικαστήρια, υπερασπιζόμενοι ένα δημόσιο αγαθό.
Στόχος είναι η μεθόδευση για να καταπατηθούν οι ελεύθεροι χώροι προς το οικονομικό συμφέρον του επιχειρηματία, και παράλληλα η εκδικητικότητα του ιδίου και των υποστηρικτών του, δηλαδή των εκλεγμένων δημοτικών συμβούλων, δικαστών, αστυνομίας, απέναντι στους ασυμβίβαστους κοινωνικούς αγωνιστές και η επιβολή τρόμου και σιωπής σε όσους παλεύουν για το περιβάλλον και για έναν αντικαταναλωτικό τρόπο ζωής, σε όσους αντιστρατεύονται τη λογική της αγοράς, του κέρδους, αλλά και της συναλλαγής από τους κατά τόπους θεσμικούς υπηρέτες των οικονομικών συμφερόντων. Γιατί το φαινόμενο της καταπάτησης και ιδιοποίησης ελεύθερων χώρων για την κερδοσκοπία των μεγαλοεπιχειρηματιών είναι συντονισμένο και πανελλαδικό, όπως και στην πόλη του Βόλου (πχ. ξενοδοχείο «Ξενία», συγκρότημα Τσαλαπάτα), και απαντάται με κοινωνικούς αγώνες.

Οι Γιαννιώτες αγωνιστές δεν είναι μόνοι τους! Αλληλεγγύη στους διωκόμενους!
Δημόσιοι χώροι, πράσινο, μνημεία πολιτισμικής κληρονομιάς ως δημόσια αγαθά

Βόλος 19 Γενάρη 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: