Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΑΥΡΟ




Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΟΥ ΑΝΑΥΡΟΥ
Ο κ. Δανηλόπουλος, ως αρμόδιος αντιδήμαρχος, έκανε μια απόπειρα ενημέρωσης  για το θέμα του πάρκου Αναύρου και για το φλέγον ζήτημα αν θα επεκταθεί το Ξενία ή όχι. Θα θέλαμε να κάνουμε μια πρώτη παρατήρηση. Για ακόμη μια φορά η δημοτική αρχή σέρνεται πίσω από τις εξελίξεις και προσπαθεί να ενημερώσει τους κατοίκους εκ των υστέρων. Τα ίδια με τους ποδηλατόδρομους, με την Χιλιαδού, κλπ. Για μία ακόμη φόρα, διαβάσαμε μια αλαζονική ανακοίνωση, που σπιλώνει ανθρώπους και ομάδες, πατρονάρει τους νεολαίους, μια ανακοίνωση όπου θα μπορούσε να χαρακτηρίσει τον κ. αντιδήμαρχο,  «υποκείμενο παραπληροφόρησης της μάζας και υποκείμενο ψυχαγωγίας  της μάζας» (χρησιμοποιούμε δικούς του δημοσιευμένους ισχυρισμούς εναντίον μας).
Τι μας είπε
Ο βασικός άξονας των επιχειρημάτων του κ. Δανηλόπουλου είναι : ιδιώτες που έχουν σπίτια με μέτωπο στο πάρκο Αναύρου  και έχουν πολεοδομικές παρανομίες, ξεγέλασαν φοιτητές και πολίτες, παραπληροφορώντας τους για το  Ξενία. Απόδειξη γι αυτό είναι ότι δεν αντέδρασαν για την αλλαγή χρήσης του κτηρίου (αυτό έγινε αρχές το ’90) απέναντι από το  Ξενία που από δημόσιο κτήριο πέρασε σε ιδιώτη με αποτέλεσμα να κτιστεί αυτό το μπλοκ. Αντιδράνε τώρα για ένα κτήριο από όπου ο δήμος εισπράττει 400.000.

Μερικές απαντήσεις
Ο βασικός μας στόχος είναι να μην επεκταθεί ούτε ένα εκατοστό το  Ξενία προς το πάρκο Αναύρου. Μετά είναι να ξηλωθεί ο παράνομος φράχτης που περικλείει την παράνομη πισίνα. Για την επιτυχία των παραπάνω συγκροτήθηκε η συνέλευση Πολίτες για την Διατήρηση του Πάρκου Αναύρου.  Εμείς σαν Παρέμβαση Πολιτών προσθέτουμε : να γίνει το Ξενία δημοτική επιχείρηση- καμία παραχώρηση ή διαχείριση δημοσίων κτηρίων σε ιδιώτες.    
Στους Πολίτες για την Διατήρηση του Πάρκου Αναύρου  συμμετέχουν Βολιώτες από όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της πόλης (τα μέλη της Παρέμβασης Πολιτών είναι μια μειοψηφία). Οι αποφάσεις παίρνονται με δημοκρατικό τρόπο, μέσα από συνέλευση που γίνεται σε δημόσιο χώρο. Αυτοί είμαστε.
Ποια συμφέροντα εξυπηρετούμε;  Τα συμφέροντα αυτών που θέλουν πάρκα, ελεύθερους χώρους, πράσινο. Το πλήθος κόσμου που ενημερώνεται και υπογράφει το κείμενο μας λέει με έναν καθαρό και δυνατό τρόπο αυτό που ο κ. Δανηλόπουλος κάνει πως δεν καταλαβαίνει, ότι   το πάρκο του Αναύρου αφορά όλους τους  Βολιώτες, θέλουμε «φάτσα πάρκο» για τα σπίτια μας, για την πόλη μας.  Όπως μας αφορά και θέλουμε να μην γίνει παρκινγκ η πλατεία Πανεπιστημίου, να μην υποβαθμιστεί η Χιλιαδού με την μεταφορά εκεί της Πυροσβεστικής, να ξηλωθεί το έκτρωμα που το λέτε «ποδηλατόδρομος» και να χαραχθεί επιτέλους ένα σοβαρό δίκτυο ποδηλατοδρόμου κ.α. πολλά!!! Δεν κοιτάμε την αυλή μας, αλλά την πόλη μας.
Μας εγκαλεί ο κ. αντιδήμαρχος για επιλεκτική αντίδραση  στον Άναυρο, για να υποστηρίξει ένα άθλιο επιχείρημα ότι εξυπηρετούμε ιδιωτικά συμφέροντα. Μας είπε ότι πριν 20 χρόνια (αρχές του ’90), δεν αντιδράσαμε για την αλλαγή χρήσης του οικοπέδου απέναντι από το Ξενία. Τι να απαντήσουμε, που ήμασταν πριν 20 χρόνια; Τι να πει κανείς για το επίπεδο των «αρχόντων» της πόλης! Να απαντήσουμε όμως και σε αυτό: η Παρέμβαση Πολιτών δεν υπήρχε τότε, οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο, κάποιοι δεν είχαν έρθει στο Βόλο ακόμη και για κάποιους δεν ξέρουμε και ούτε μας ενδιαφέρει.  Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μας πείτε που ήσασταν εσείς και τι έκανε η δημοτική σας παράταξη εκείνη την περίοδο.   
Για το συγκεκριμένο μπλοκ που αναφέρεται ο κ. αντιδήμαρχος, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ανήκει στον ίδιο επιχειρηματία που διαχειρίζεται το  Ξενία. Μπορεί να κάνουμε λάθος. Αν ισχύει όμως, θα επανέλθουμε με νεώτερη ανακοίνωση.
Τι δεν μας είπε
Στην μακροσκελή ανακοίνωση του, ο κ. Δανηλόπουλος δεν μας είπε τελικά αν υπάρχει ή όχι σχέδιο για επέκταση του Ξενία.
Μας μπέρδεψε με τα τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.) που περιλαμβάνει το Ξενία. Στην παράγραφο που μας εγκαλεί για επιλεκτική αντίδραση αναφέρει :  «Στα οικόπεδα αυτά με οικοδομικές άδειες του 2001 και του 2006 χτίστηκαν δύο μεγάλες εξαώροφες πολυκατοικίες 4367,68 τ.μ. και 5649,61 τ.μ. (συνολική επιφάνεια 10017,29 τ.μ.). Το συνολικό εμβαδόν του Ξενία είναι 5.353 τ.μ. (δηλ. 5,4 στρέμματα) και άρα κτίστηκαν «δύο Ξενία» ακόμη». Παρακάτω μας λέει «Στην έκταση που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο Ξενία (11,4 στρ.) να καθοριστούν χρήσεις τουρισμού».  Τελικά πόσα στρέμματα είναι το Ξενία; Αυτό δεν είναι ξενοδοχείο, είναι ακορντεόν.  Ή μήπως μας λέει ότι από 5.353 τ.μ. θα φτάσει στα 11, 4 στρ., επιβεβαιώνοντας πανηγυρικά την θέση μας; Όπως και να έχει,  ο κ. Δανηλόπουλος δεν συμβάλλει και πολύ στην πληροφόρηση των πολιτών.
 Μας έδειξε όμως τις προθέσεις και την αντίληψη της δημοτικής αρχής. Μας είπε ότι «…το Ξενία είναι περιουσία του Δήμου (άρα του λαού) που αποδίδει στα ταμεία του Δήμου κάθε χρόνο περίπου 400.000».  Και συνεχίζει παρακάτω: «Στην έκταση που καταλαμβάνει το ξενοδοχείο Ξενία (11,4 στρέμματα) να καθοριστούν χρήσεις τουρισμού. Ο χαρακτηρισμός αυτός τακτοποιεί πολεοδομικά το ξενοδοχείο που βρίσκεται στο χώρο αυτό πάνω από τέσσερις δεκαετίες». Από τα παραπάνω προκύπτουν μερικά ερωτήματα : αν είναι του λαού το Ξενία, πότε ρωτήθηκε ο λαός για να το δώσετε σε ιδιώτη; Αν το διαχειριζόταν ο δήμος δεν θα είχε περισσότερα έσοδα; Αφού θα τακτοποιηθεί τώρα πολεοδομικά το ξενοδοχείο, όλες οι συναλλαγές με τον ιδιώτη δεν είναι παράνομες; Η επέκταση του ξενοδοχείου με την πισίνα που έφαγε ένα μέρος από το πάρκο, και αυτό ο λαός το ζητούσε;
Ας  μπούμε στον κόπο να ακολουθήσουμε τον συλλογισμό του αντιδημάρχου για τα χρηματικά οφέλη του δήμου και, αν προεκτείνουμε την λογική του, θα μπορούσαμε να πούμε: στο πάρκο του Αναύρου μπορούν να χτιστούν άλλα δύο ξενοδοχεία, ποιος δεν θα ήθελε άλλα 800.000 ευρώ για τον δήμο; Και στον λόφο της Γορίτσας θα μπορούσαν να χτιστούν δυο-τρία, ποιος δεν θα ήθελε άλλα 1.200.000 για τον δήμο; Δεν έχει τελειωμό αυτή η λογική.
 Είναι κοινή διαπίστωση ότι στο Βόλο υπάρχει μια δημοτική αρχή, συνέχεια της προηγούμενης, που δεν ενδιαφέρεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων της αλλά για «μπίζνες», και είναι ικανή να ξεπουλήσει ελεύθερους χώρους στους ιδιώτες και να μας γεμίσει τσιμέντο, για το καλό του λαού φυσικά. Το σχέδιο Καλλικράτης μιλάει για οικονομική αυτοτέλεια των δήμων και η δημοτική αρχή μας προϊδεάζει για το πώς σκέφτονται να βρουν ένα μέρος των χρημάτων.  
Η συλλογή υπογραφών για την μη επέκταση του Ξενία και η συζήτηση με τους πολίτες του Bόλου δείχνει ότι υπάρχει ένα ισχυρό, πολυκομματικό ρεύμα στην πόλη που αντιτίθεται με κάθε παρέμβαση στο πάρκο του Αναύρου που θα αλλοίωνε τον χαρακτήρα του.
Καλούμε τους πολίτες του Βόλου και των όμορων περιοχών να συμμετέχουν στην συναυλία που θα γίνει το Σάββατο, 29 Μάη, στις 7 μ.μ., στο πάρκο του Αναύρου, στο χώρο του ενυδρείου. Ας στηρίξουμε όλοι αυτή την προσπάθεια, γιατί η πόλη μας χρειάζεται πράσινο, όχι τσιμέντο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: